Article

10 retningslinjer for å redusere bygningens karbonutslipp

10 retningslinjer for å redusere bygningens karbonutslipp

Kilde: Pexels

Å redusere karboninnholdet i bygninger er viktig for å nå målene om en netto nullutslipps- og klimanøytral byggebransje. Likevel er det mye usikkerhet knyttet til hvordan man kan redusere de innebygde karbonutslippene. Her har vi samlet noen av de mest effektive tiltakene i 10 designregler eller bud som er enkle å følge.

Vi laget et eksempel på et referansebygg for å kvantifisere den potensielle effekten av å ta i bruk disse metodene. Vår basiskonstruksjon gir en reduksjon i innebygd karbon på en tredjedel, og det er også potensial for besparelser i materialkostnader ved å beholde tradisjonelle konstruksjonsmaterialer.

Baseline bygningsdesign

  • 7000 m2 (75 350 ft2) kontorbygg
  • 7 etasjer over bakken på hver 1000 m2 (10 760 ft2)
  • 2 underjordiske parkeringsnivåer
  • Prefabrikert betongramme
  • 60-års vurderingsperiode, forutsatt at bygningen holdes i en slik stand at den kan leies ut til tredjeparter.

Før du begynner

Når du begynner å jobbe med innebygd karbon, må du sørge for at bygningen har en anstendig energiytelse og de alternativene for energiforsyning med lavt karboninnhold som finnes i området. Unngå steder der transport er avhengig av privatbiler eller der brukerne har lange transportavstander. Dette gir et solid grunnlag for videre avkarbonisering

1. Ikke bygg på kort sikt: Sørg for at etterspørselen støtter et permanent bygg

Det lønner seg ikke å optimalisere livssykluskonsekvensene for noe mindre enn 60 år. Hvis behovet for bygningen ikke er bærekraftig, for eksempel på grunn av pågående demografiske endringer eller reguleringsendringer andre steder. Dette kan løses ved å designe enten en bygning som er svært tilpasningsdyktig, eller med en modulær, transportabel bygning som tilfredsstiller behovet i en kortere periode.

 

Potensielle karbonbesparelser* 40-50 %


Hvis levetiden er begrenset til 25 år, er den årlige materialdrevne karbonpåvirkningen 120 % høyere. Hvis bygningen kan konverteres til et annet formål, reduseres påvirkningen ytterligere.

NOTE: For bud 2-10 har vi brukt et scenario med 60 års levetid for bygningen for å gi et mer nøyaktig bilde av virkningen av hvert tiltak.

 

* I referansebygget

 

2. Unngå områder som krever jordstabilisering og dype fundamenter

Jordforholdene har stor innvirkning på hvor mye stabilisering og fundamentering prosjektet ditt vil kreve. Hvis tomten krever massive fundamenter for å støtte bygningen, bør du vurdere tomten på nytt. Hvis du er fast bestemt på tomten, bør du se om du kan plassere bygningsmassen på tomten for å optimalisere avstanden til berggrunnen, ettersom den sannsynligvis varierer på tomten, og også vurdere å velge en mindre tung konstruksjonsløsning, for eksempel i tre eller stål. Til slutt bør du unngå plasstøpt betong, som har en tendens til å resultere i den tyngste av alle konstruksjonsløsninger.


Potensiell karbonbesparelse* 30 %

Fundamentenes andel av karbonpåvirkningen er 40 % når man også tar hensyn til utskiftninger i løpet av livssyklusen (ikke nødvendig for fundamenter).

NOTE:  For bud 3-10 har vi antatt gode grunnforhold og brukt et scenario med 60 års levetid for bygningen for å gi et mer nøyaktig bilde av virkningen av hvert tiltak.

* I baseline-bygningen

articles-body_image-10-commandments

3. Vurder strukturelle alternativer: kan en lettere ramme eller en tømmerramme fungere?

Valg av trekonstruksjoner, når kravene tillater det, kan redusere den innebygde miljøpåvirkningen betydelig i de fleste prosjekter. I eksempelbygget vårt vil denne reduksjonen i innebygd karbon - målt over hele livssyklusen - føre til en reduksjon på rundt 30 %.

One Click LCA-verktøyet Carbon Designer  gjør det mulig for brukere å raskt evaluere konsekvensene av vanlige konstruksjonsmaterialer ved hjelp av bygningsgeometri.

 
 

Potensiell karbonbesparelse* 30 %

Karbonpåvirkningen fra konstruksjonsmaterialer er alltid betydelig, og i eksempelbygget vårt utgjør den nesten tre fjerdedeler.

* I referansebygget

 

4. Velg lavkarbonprodukter: still klare krav og velg de riktige leverandørene

Å stille krav til miljøytelse for materialer og produkter er en effektiv måte å redusere miljøpåvirkningen på, samtidig som man oppnår nøyaktig samme design og ytelse. Kravene kan for eksempel spesifisere minimumsmål for karbonutslipp eller andre tiltak, som å kreve bruk av resirkulerte bindemidler i betong. Denne strategien fungerer effektivt for alle materialer der det er konkurranse om leveransene, og noen leverandører er villige til å levere produkter med bedre miljøprestasjoner.

One Click LCAs materialdatabase inneholder over 10 000 ulike miljøpåvirkningsprofiler for byggematerialer for ulike produkter, teknologier, leverandører og produkter. Det finnes også en modul for å lage dine egne produktblandinger, f.eks. for spesifikke betongrecepter, og du kan sende oss nye EPD-er som du planlegger å bruke, hvis du ikke finner dem i databasen.

 


Potensiell karbonbesparelse* 10 %

I eksempelbygget ble hele livssykluspåvirkningen fra byggematerialene redusert med 10 % da konstruksjonsbetong og stål ble byttet ut med produkter med lavere påvirkning. Ved å se nøye på hva du kjøper inn, kan du oppnå betydelig større reduksjoner.

* I referansebygget

articles_body-image-low-carbon-image

Eksempel fra One Click LCA-databasen: Karbonpåvirkningen fra betong varierer fra under 200 til over 500 kg CO2e/m3

 

5. Optimaliser bygningsformen: oppnå massereduksjon med en kompakt form

En enkel form er som regel mer material- og energieffektiv. Det er ikke alltid mulig å bygge kvadratisk på grunn av krav til dagslys, soneinndeling, funksjoner eller romfordeling. En mer kompleks bygningsform stiller krav til yttervegger, og krever også flere adkomstkorridorer. Hvis bygningen krever flere trappe- og heissjakter på forskjellige steder, skaper dette også behov uten at det finnes tilsvarende tilgjengelig areal.

One Click LCAs Carbon Designer  lar brukerne vurdere konsekvensene av antall etasjer, bygningsform, etasjehøyde og andre parametere for materialbehovet, samt resulterende innebygde karbonkonsekvenser.

 
 


Potensiell karbonbesparelse* 10 %

Hvis eksempelbygningen hadde blitt bygget som en langstrakt bygning i tre etasjer, ville karbonpåvirkningen vært omtrent 10 % høyere. Dette øker også klimaskjermarealet, og dermed også energitapet via klimaskjermen.

* I referansebygget

 

6. Utform tynnere etasjeskillere: reduser materialbruken til både plater og ytterkledning

Etasjeskillere er en viktig bidragsyter til bygningens innebygde karbon. I motsetning til arealet til klimaskjermen, skalerer mengden dekker lineært med det innvendige arealet som kreves. Plattinger gir blant annet bygningen strukturell, akustisk og brannmotstandsdyktighet, og kan inneholde rør eller andre installasjoner. Ved å redusere nettotykkelsen på platene med 10 cm reduseres høyden på bygningskroppen tilsvarende, noe som sparer materialer fra plater og vegger, og energi gjennom redusert ledningstap. Noen gode eksempler på god praksis er bruk av innovative teknologier, inkludert Deltabeam, Bubbledeck og hulldekker i betongkonstruksjoner. Denne typen endringer kan redusere bygningens livsløpsbelastning med ca. 6 %.

One Click LCAs database inkluderer mer enn 50 ferdigbygde plater samt ferdige løsninger for de mest innovative bjelke- og dekketeknologiene. En modul for å lage og beregne dine egne konstruksjoner er også tilgjengelig.

 

Det er også verdt å merke seg at kortere søylespenn gjør det mulig å bruke lettere og mindre stål- og sementintensive plater. Dette må veies opp mot innvirkningen det har på materialene som brukes i søylene, og den potensielle innvirkningen på den fremtidige tilpasningsdyktigheten til rommene. Noen typer platesystemer har også større innvirkning, og man bør være nøye med den generelle utformingen og valget av gulvplater som brukes.


 
articles-body_image-10-design-steps
Souce: Eyad Sayhood, Mohammed Mahmood. "Non-Linear Behavior of Composite Slim Floor Beams with Partial Interaction", European Journal of Scientific Research, 56(3):311-325, juli 2011.
 

Potensiell karbonbesparelse* ~6 %

I eksempelbygningen er andelen av innebygd karbonpåvirkning for alle plater rundt 45 %. En reduksjon av tykkelsen på platene fører til en potensiell karbonbesparelse på rundt 6 %.

* I referansebygget

 

7. Ikke bygg separate parkeringshus: bruk parkeringspolitikk for å flytte etterspørselen

 

Hvis reguleringslovene tillater det, kan du prøve å redusere antallet parkeringsplasser, spesielt underjordiske parkeringsplasser og plasser i parkeringstårn. Hvis du må ha parkeringsplasser under bygningen, kan du vurdere å heve bygningen slik at den står på søyler med et åpent område for parkering under bygningen. Dette vil spare en betydelig mengde materialer i unødvendige vegger rundt parkeringsplassene.

One Click LCAs Carbon Designer modul inkluderer en valgfri beregning for underjordiske parkeringsetasjer.

 


Potensiell karbonbesparelse* 4,8 %

Parkhusenes andel av de innebygde karbonkonsekvensene er 7 % (i det opprinnelige tilfellet med en parkeringsmiks som i stor grad er avhengig av privatbiler). Hvis den opprinnelige blandingen av parkering under og over bakken kunne flyttes til kun parkeringsplasser over bakken, ville disse konsekvensene være omtrent 69 % lavere, noe som gir en samlet potensiell karbonbesparelse på 4,8 %.

* I referansebygget

8. Bruk flyttbare eller renoverbare veggelementer for å løse problemer med omfordeling av plass


Ettersom planløsningene ofte kan endre seg, er det god praksis å bruke gjenbrukbare og eventuelt flyttbare innervegger i den grad de fungerer for bygningens funksjon. Det samme gjelder elektrifisering som følger sitteplasser i kontorbygg. Hvis denne praksisen ikke er aktuell for ditt prosjekt, bør du vurdere å bruke byggemetoder som gjør det mulig å fjerne platene intakte.

One Click LCA lar deg angi levetiden for hvert enkelt materiale slik at den gjenspeiler den faktiske forventede utskiftningsfrekvensen samt eventuell gjenbruk.

 
 


Potensiell karbonbesparelse* 4 %

Vi har antatt at halvparten av de innvendige veggene i eksempelbygget vårt er bærende, men at resten må bygges om hvert tiår for å tilpasses endrede krav til planløsning. I dette tilfellet vil materialenes livssykluskonsekvenser være rundt 4 % høyere, sammenlignet med et scenario der veggkonfigurasjonen kan forbli på plass til materialet når slutten av sin levetid.

* I referansebygget

 

9. Unngå elementer med begrenset verdi, f.eks. i gulv, tak eller fasader

Hvis kledningen eller fasadematerialet hovedsakelig har en estetisk funksjon, kan du vurdere å utelate sjiktet. Hvis innvendige himlinger ikke har noen funksjon, f.eks. akustisk eller brannbeskyttende, kan hele elementet fjernes. Dette vil også gi bedre tilgang til installasjoner og kabler for vedlikehold. Det samme gjelder for gulvbelegg: Et enkelt, polert betonggulv kan være et godt alternativ for noen typer rom (men ikke alle).


Potensiell karbonbesparelse* 4 %

Karboninnholdet i innvendige himlinger ligger på ca. 1 %. I tillegg er bygningen kledd med en estetisk stålkledning, som har en livssykluspåvirkning på rundt 2 %. Hvis man unngår gulvbelegget helt, vil man oppnå en reduksjon på ca. 4 %.

* I referansebygget

 
 

10. Velg løsninger med lang levetid for vinduer og taktekking

Investering i holdbare materialer betyr færre utskiftninger over tid, noe som betyr mindre karbonutslipp, mindre avfall, lavere livssykluskostnader og mindre forstyrrelser for leietakerne. Hva som er et holdbart og egnet materiale for ditt marked, varierer avhengig av forholdene, men prinsippet er det samme.


Potensiell karbonbesparelse* 3 %

 Avhengig av prosjektforholdene kan man spare både karbon og penger ved å spesifisere systemer med lengre levetid. Dette vil avhenge av forholdene, men kan gi flere prosentpoeng reduksjon i karbonutslipp over hele livssyklusen - i vårt eksempelprosjekt vil forskjellen mellom ekstreme tilfeller være i størrelsesorden 3 %.

* I referansebygget

Se også: Low Carbon Refurbishment: 10 måter å redusere karbonutslippene på

Dette er våre 10 viktigste bud, men det finnes mange flere. Inkludert mange innovative design og produkter eller bruk av noen av følgende metoder:

    • Inkorporer design for demontering og andre prinsipper for sirkulær økonomi i designet ditt.
    • Kjøp lokale materialer der det er mulig for å redusere transportpåvirkningen
    • Sørg for at styrken til konstruksjonsmaterialene ikke generaliseres, men optimaliseres for ulike bruksområder.
    • Reduser avfallsmengden ved å være nøye med spesifikasjonene og ved å kjøpe med returavtaler.
    • Vurder levetiden til materialene du bruker - hvis de må skiftes ut ofte, blir konsekvensene større.
OneClick-LCA_Team02_1

Snakk med en LCA-ekspert

Avtal en demo for å få hjelp til å løse dine behov for LCA, EPD og bærekraft.

newsletter_mobile03

Industry news & insights — straight to your inbox

Subscribe to One Click LCA's Carbon Experts Newsletter.